Revize elektroinstalace se týká i vnějších prvků


Jestliže se zaměříte na cenu revize elektroinstalace a budete pátrat po tom, co vlastně elektrikář reviduje, zjistíte, že se to týká například elektrických rozvaděčů, kabelových rozvodů, zásuvek a vypínačů, a tak můžete nabývat dojmu, že jde jen o prověřování vnitřního elektrického zařízení. Součástí revizních prací však bývá i to vnější.

elektrická svítidla

Svítidla – na toto byste neměli zapomenout při jakékoli revizi elektroinstalace, protože svítidla patří k poměrně zranitelným předmětům v domácnostech. Mohou mít poškozené kryty, kabelové svorky, vypínače či základní kostru, a toto je pak snadným zdrojem pro vznik požáru, anebo pro nebezpečný úraz. Svítidla mohou být poškozená na mnoha místech, zejména jde o zdroje umístěné na stolech a stolcích, jako jsou lampičky na nočním stolku nebo stolní lampy, poškozená mohou být i tělesa v kuchyni nad pracovní deskou a také svítidla stropní či nástěnná.

elektrické zásuvky

Spotřebiče – k poškození spotřebičů může dojít velice snadno jejich využíváním a pokud si toho nevšimnete, můžete být opět obětí úrazu elektrickým proudem. U spotřebičů může dojít k poškození krytů, svorek přívodních šňůr nebo vnitřních částí, jako jsou elektromotory nebo topná tělesa. Snadno pak dojde ke zkratu, k požáru spotřebiče a samozřejmě i k úrazu. Spotřebiče by se při revizi měly kontrolovat všechny, tedy jak ty kuchyňské, tak i elektronika, dílenské nářadí či zahradní technika.

Přívodní a prodlužovací šňůry – šňůra je vždy nejzranitelnější částí elektrického spotřebiče, ať už se jedná o šňůru přívodní, nebo prodlužovací. Šňůru můžete snadno mechanicky poškodit skřípnutím a sevřením, propálením či proříznutím, a obnažená izolace je pak smrtícím nástrojem, například ve chvíli, kdy sedíte u stolu a máte šňůru pod sebou na podlaze a dotknete se obnaženého místa bosým chodidlem nebo holou dlaní.